top of page
DE COMBINATIE HOOGSENSITIEF & STRONGWILLED

Pittige combinatie

De combinatie hoogsensitief & strongwilled is een pittige of uitdagende combinatie. Ongeveer 30% van alle hooggevoelige mensen zou ook strongwilled zijn. Op de pagina's hooggevoelig of hoogsensitief en op de pagina strongwilled heb je misschien al gelezen wat deze eigenschappen los van elkaar inhouden en kunnen betekenen. Hieronder leg ik uit waarom deze combi in één persoon niet altijd even makkelijk met elkaar te verzoenen is en dan ook de nodige uitdagingen met zich mee kan brengen.  

Iedereen is anders

Ook bij dit 'label' is het van belang te benoemen dat iedereen anders is. Zoals we verschillen in de mate waarin we gevoelig zijn, verschillen we ook in de mate waarin we wilskrachtig zijn. Een kind dat in hoge mate wilskrachtig is, wordt ook wel strong-willed genoemd. Zoals beschreven op de pagina strongwilled kan een persoon ook heel goed strong-willed, maar niet hooggevoelig zijn.

De combinatie

In 2012 legde Janneke van Olphen de link tussen het hoogsensitieve kind met de sterke wil. Elain Aron had eerder al gesproken over de extraverte HSP en later ook over de HSS oftewel de high sensation seeker. Echter dekte dit toch ook niet helemaal de lading. Aangezien deze term suggereert dat de persoon in kwestie continu op zoek is naar spanning en sensatie, wat niet perse het geval hoeft te zijn voor iemand met een sterke wil.

Juist de combinatie hooggevoelig én strongwilled blijft nog te vaak onderbelicht. En dat terwijl deze kinderen het juist zo nodig hebben om gezien te worden om wie ze zijn.

 

Het is belangrijk te vermelden dat de manier waarop beide eigenschappen, dus de gevoeligheid en de sterke wil binnen een persoon met elkaar interacteren bij iedereen anders is. Wel zijn er overeenkomsten te ontdekken in het gedrag dat ouders zien bij hun kind dat hooggevoelig met een sterke wil is. Hiervan heeft Janneke van Olpen een lijst opgesteld. Ik geef hem hieronder weer;  

 1. Mijn kind kan omslaan als een blad: het ene moment enthousiast, het andere moment overstuur.

 2. Als mijn kind overprikkeld is, wordt mijn kind ‘vervelend’ en is moeilijk bij te sturen.

 3. Mijn kind wil niet graag rust nemen, ook al zie ik duidelijk dat mijn kind ontzettend moe is.

 4. Als mijn kind ’s avonds in bed ligt, bruist het van de verhalen en ideeën, waardoor mijn kind regelmatig niet goed kan inslapen.

 5. Bij veranderingen wordt mijn kind prikkelbaar en tegendraads.

 6. Mijn kind ontspant van activiteiten die zowel leuk als ontspannend zijn zoals kapla, lego, knutselen, een eind fietsen.

 7. Mijn kind kan zich erg goed concentreren, zolang het bezig is met iets wat hij/zij leuk vindt.

 8. Als mijn kind op een boze toon wordt aangesproken, schrikt mijn kind zich een hoedje.

 9. Mijn kind heeft een enorm wilskrachtige kant en een hele zachte, lieve en tedere kant.

 10. Het lijkt wel alsof de zachte, lieve en tedere kant van mijn kind aan de kant wordt geschoven door die enorme wilskrachtige kant.

 11. Op school is mijn kind super braaf en meegaand, thuis zoekt mijn kind steeds conflicten op.

 12. Als ik mijn kind op een lieve toon aanspreek op gedrag, dan trekt het zich niks van mij aan, maar als ik boos word, raakt mijn kind overstuur.

 13. Ontspanning staat meestal onderaan het ‘menu van de dag’.

 14. Na een conflict zoekt mijn kind vaak de verbinding met mij op, omdat mijn kind lijdt onder de strijd die mijn kind zelf oproept.

 

tegenstrijdigheid

Het hebben van een zeer sterke wil én daarnaast heel gevoelig zijn springt vooral in het oog bij deze kinderen. Voornamelijk omdat de tegenstrijdigheid zo opvallend is. Enerzijds de grote behoefte aan harmonie en verbinding tegenover anderzijds ontzettend goed weten wat het wel of niet wil. En daar dan ook regelmatig  voor door roeien en ruiten gaan om hieraan vast te houden en dit vooral helder te maken.

Uiteraard gaat dit bijna altijd ten koste van de verbinding en ontstaan er irritaties of verhitte discussies niet zelden gevolgd door een driftbui. Het hele stukje gevoeligheid is op die momenten totaal niet meer zichtbaar. Dit zijn dan ook de momenten waarop deze kinderen meestal verkeerd 'gelezen' worden. Zij kunnen ten onrechte gezien worden als oproerkraaiers, drammers enz. Terwijl ze eigenlijk zelf ook vaak overvallen worden door de heftigheid van hun emoties en dat niet doen met als doel om een ander dwars te zitten.

 

Ook roept de heftigheid van de reactie en de lading die erachter zit veelal ook weer heftige gevoelens en gedachtes op bij de ouder of opvoeder in deze kwestie. De ouder krijgt dan al snel het gevoel de regie over het kind te verliezen waardoor hij of zij ook juist kracht gaat bijzetten wat vaak juist alleen maar olie op het vuur blijkt te zijn en de situatie sneller kan escaleren.  

Ondanks dat het gevoelige stukje op deze momenten misschien niet meer in beeld is, is het in het kind nog net zo sterk aanwezig! Dit betekent in bovenstaande situatie dat er dus een hevige tweestrijd aan het plaatsvinden is binnen in het kind. Het strongwilled stuk heeft een missie. Maar het gevoelige stuk raakt van slag en soms zelfs in paniek van de breuk in de verbinding met de omgeving die deze missie veroorzaakt.

 

Dit zorgt voor ontzettend veel spanningen, frustraties en niet zelden ook voor veel verdriet van binnen bij het kind. Een verklaring voor de lading die achter de emoties zit die het kind op dat moment uit. En met name deze lading is voor ouders ook vaak lastig op te vangen omdat het ze zelf ook raakt en van alles in werking zet.  

Ouders vertellen ook vaak dat na zo'n clash of uitbarsting het kind ook volledig van slag is. Het voelt zich verdrietig en moe en zoekt wanhopig weer naar de verbinding. Ouders zien dat het kind echt diep geraakt is en zijn er zelf ook vaak door aangeslagen. 

De heftigheid van deze strijd en ook de vele situaties die op een strijd kunnen uitlopen is vaak waar ouders van een hooggevoelig, strong-willed kind het meest mee worstelen. Juist omdat ze zien dat hun eigenzinnige en ook zo gevoelige kind er ook echt onder lijdt. En niets komt dichterbij dan de pijn en worsteling van je kind!

Herken jij dit ook en wil je graag weer terug naar meer rust en ontspanning binnen je gezin? Dan kan een ouderconsult hooggevoelig & strongwilled jullie verder helpen. Neem snel contact op! Ik sta te popelen om samen met jullie aan de slag te gaan. 

HS&SW
bottom of page