Mijn verhaal
Mijn naam is Silvia Welp.
Ik woon samen met Tim, zijn geweldige 18-jarige tweeling, en onze lieve zoon van 5.
Ik weet hoe het is om hoogsensitief te zijn, en hoe het is om moeder te zijn van een gevoelig kind met een sterke wil.
Met mijn ervaringen en kennis uit de opleidingen wil ik jou graag verder helpen. Wil je meer lezen over wie ik ben? Lees dan mijn verhaal hieronder.
Wil je liever meteen weten wat ik voor je kan doen? Maak dan een afspraak voor een intake-gesprek.
Hooggevoelig kind
Ik was een gevoelig kind. Ik had oog voor details en voelde veel aan. Ik was begaan met alles en iedereen en wist instinctief vaak waar iemand behoefte aan had. Het is mooi om begaan te zijn met anderen, maar als dat té is, schuilt daar ook een gevaar in weet ik nu. Als je altijd met de ander bezig bent, leer je niet om je bewust te zijn van jezelf. Ik leefde voortdurend in mijn hoofd en voelde signalen van mijn lijf niet aan. Ik ging maar door, over mijn grenzen. Ik wist geen andere manier. Ik kreeg steeds meer vage klachten. Ik was chronisch moe, kon nauwelijks ontspannen en niet echt meer genieten. Via de psychologe hoorde ik toen voor het eerst over hoogsensitiviteit. Ik was toen 21 jaar. Het was herkenbaar, maar op die leeftijd ook confronterend. Ik wilde niet anders dan anderen zijn. En daarnaast had 'gevoelig' ook niet echt een krachtig imago in mijn omgeving. Ik legde het naast mij neer, gewoon zorgen dat ik minder gevoelig zou worden was mijn idee.
Australië
Na mijn studie ging ik een jaar naar Australië. Ik wilde het leven voluit leven. Vrijheid, avontuur, natuur en een andere cultuur. Ik genoot met volle teugen! Tijdens die reis ontdekte ik allerlei nieuws over mezelf. Bijvoorbeeld dat ik prima alleen kan zijn. Ik vond het zelfs heerlijk! Later begreep ik dat dit kwam omdat ik alles zelf kon bepalen. Zonder eerst af te tasten wat de mensen om mij heen het liefst wilden en mij daar aan aan te passen. Er waren geen verwachtingen of rollen. Die autonomie vond ik een verademing.
Eenmaal thuis volgde een aantal heftige en verdrietige gebeurtenissen binnen onze familie en binnen ons gezin zich in snel tempo op. Er was nauwelijks tijd om het één te verwerken voor het andere zich alweer aandiende. Dit was voor ons allemaal zwaar en veel om te dragen. Al het verdriet om mij heen was voor mij een extra trigger om mij zoals altijd meer te richten op mijn omgeving. En niet op wat ik zelf nodig had om alle verliezen en stress te verwerken. Mijn spreekwoordelijke emmer raakte overvol.
Burnout
Hoogsensitiviteit kwam weer ter sprake. Langzaam werd mij duidelijk dat het onmogelijk is om wat minder gevoelig te worden als je hoogsensitief bent. Het drong tot mij door dat dit helemaal geen keuze is. Dat dit echt een wezenlijk deel van je zijn is en je daar niet omheen kunt. Het is daarom ook zo ontzettend belangrijk dat je van jongs af aan leert wat dit inhoudt en hoe je goed voor jezelf kan zorgen. Proberen om je anders voor te doen, of emoties te onderdrukken kan een lange tijd ‘goed’ gaan. Maar uiteindelijk kom je jezelf tegen. Dat kan op allerlei verschillende manier zijn. Zowel fysiek als mentaal.
Dat overkwam mij ook. Een fikse burn-out. Ik noemde het een crash van de harde schijf. Een periode waarin mijn leven letterlijk stilstond. Ik werd geconfronteerd met mezelf en de manier waarop ik in het leven stond.
Niet fijn om mee te maken uiteraard, maar deze periode heeft mij ook veel geleerd. Over mezelf, over emoties en de functie ervan. Over grenzen. Hoe voel je ze aan en hoe kun je ze aangeven. Welke emoties horen bij mij en welke bij de ander. Over zorgen voor mijzelf. En natuurlijk over wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en wat dit voor mij betekent. Welke valkuilen ik in de gaten moet houden. Maar ook hoeveel prachtig mooie kanten en kwaliteiten hoogsensitiviteit met zich meebrengt. Ik leerde dit te waarderen en ook anders, met meer compassie, naar mezelf te kijken.
Leren over hoogsensitiviteit
Ik verdiepte mij verder in hoogsensitiviteit en ontdekte meer over mijzelf. Ik doorzag en begreep patronen. Er meer over weten werkt ook ontschuldigend. Ik begreep en accepteerde mezelf beter. In deze periode is het zaadje geplant voor wat nu ‘VOELWIJZER’ is geworden. In de opleiding tot HSP-begeleider bij Antoine van Staveren merkte ik de effecten van de methodes die we leerden. Ik had veel meer rust en overzicht, wat een verademing. Maar ook zoveel nieuwe inzichten en ervaringen; dit wilde ik ook heel graag aan andere mensen doorgeven. Ondertussen beviel ik van onze zoon. Een droom kwam uit! Het maakte ook dat de tijd toen nog niet rijp was voor het opstarten van een eigen praktijk.
Hoogsensitieve kinderen met een sterke wil
Omdat ik al snel veel herkende van mijzelf en mijn hoogsensitiviteit bij onze zoon besloot ik de opleiding tot coach Eigentijdse Kinderen bij Juliska Bacher te volgen. Inspirerend en verhelderend.
En toch, alles wat ik had geleerd over hoogsensitiviteit dekte niet de volledige lading bij onze zoon. Hij heeft naast zijn gevoeligheid ook zoveel temperament. Dat zorgt voor veel tegenstrijdigheden.
Ik heb in verschillende functies binnen de jeugdzorg en gehandicaptenzorg gewerkt. Als begeleider van de auti groep in een gezinshuis. Als ambulant begeleider voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of handicap binnen het reguliere basisondewijs. In een specialistisch wijkteam als ambulant begeleider multi-problem gezinnen. En als ambulant autismecoach voor mensen met gemiddeld tot hoge intelligentie Ik heb hierdoor als pedagoog aardig wat ervaring, en ook niet met de eerste de beste kinderen. Toch twijfelde ik vaak aan wat onze zoon nodig had. De signalen zijn vaak zo tegenstrijdig. Het is constant zoeken naar balans. Hij wil van alles, heeft bergen energie maar kan ook behoorlijk overprikkeld raken. Tijdens zijn driftbuien voelde ik mij machteloos en falen als ouder. Vooral ‘streng zijn’ leek averechts te werken en de frustraties liepen soms hoog op. Ik werd geconfronteerd met mijzelf en liep tegen mijn eigen grenzen aan. Waarom reageerde ik op een bepaalde manier? Waarom vond ik bepaalde dingen eigenlijk belangrijk?
Een lieve vriendin gaf mij het boek ‘Hooggevoelig & Strong Willed’ van Janneke van Olphen. Dit sloeg de spijker volledig op zijn kop. Dit gaat over die tegenstrijdigheid in ons kind. De combinatie van dat hele gevoelige met dat hele felle. Hier wilde ik meer van weten. Ik volgde de opleiding tot HS&SW-specialist. De puzzelstukjes vielen op hun plek.
Praktijk ‘Voelwijzer’
Dit bleek precies het laatste zetje in de rug te zijn om mijn eigen praktijk te starten. Het zaadje wat jaren geleden geplant was begon te ontspruiten. De drive dat ik zoveel mogelijk andere mensen wil helpen bij hun zoektocht op het gebied van hoogsensitiviteit en prikkelgevoeligheid werd steeds groter. Ideeën werden concreter en het werd mij duidelijk; dit is het moment!
En tadaaa! Nu ben jij op mijn site. Super! Je bent van harte welkom!
Hieronder een impressie van de praktijkruimte. De koffie en thee staan klaar!