top of page
Waar staat voelwijzer voor? 

Voelwijzer is ontstaan vanuit de drive om zoveel mogelijk mensen, ouders en opvoeders kennis te laten maken met hoogsensitivteit. Ik wil meer bekendheid voor deze karaktereigenschap zodat er ook meer bewustwording én waardering komt. Daarnaast wil ik mensen graag bewuster maken van het belang van gevoelens en emoties.  Ik wil zoveel mogelijk handvatten, steun en inspiratie te bieden op dit gebied. 

Voelwijzer. Letterlijk meer te weten komen of "wijzer" worden over alles wat met voelen en hoogsensitiviteit te maken heeft.

Een wijzer geeft ook richting. In het geval van voelwijzer leer je richting geven aan jouw hoogsensitiviteit of dat van je kind. Je ontdekt hoe bepaalde gevoelens of signalen ontstaan en ook hoe je ernaar kunt luisteren. Dit helpt je de juiste keuzes voor jezelf of je kind te maken én om op tijd op de rem te trappen als dat nodig is. 

Het aanvoelen en aangeven van wensen en grenzen helpt je om in balans te blijven. 

Ik denk dat het belang van voelen en emoties te vaak onderschat, onderkent en eigenlijk ook ondergewaardeerd wordt. Daarnaast weten we vaak ook gewoon niet altijd hoe we met (onze) gevoelens of emoties om kunnen gaan,  omdat we dit simpelweg niet echt geleerd hebben. Zowel binnen het gezin als binnen school is hier tot op heden nog niet voldoende aandacht voor én kennis over.

Hierdoor bestaat het risico dat we ver bij onszelf vandaan drijven. Soms zelfs zo ver dat we eigenlijk geen flauw idee meer hebben wat we voelen, wie we zijn of waar ons hart sneller van gaat kloppen. 

Dan heb je het gevoel dat je geleefd wordt en dat situaties je overspoelen zonder dat jij de regie hebt. De gevolgen hiervan ondervinden we allemaal wel eens in meer of mindere mate.

 

Daarom kunnen we dit niet vroeg genoeg leren. 

Ik gun kinderen ook dat ze weten wie ze zijn en kunnen opgroeien als zichzelf. Een kind kan onmogelijk leren bij zijn of haar gevoelens te blijven of hoe het met (soms heftige) emoties om kan gaan als de omgeving hier geen voorbeeld in geeft. Of geen vangnet voor kan bieden.

Daarom verdienen kinderen het dat wij als ouders (en als maatschappij) ook in de spiegel durven te kijken.

 

Ik ben ervan overtuigd dat iedere ouder het beste voor heeft met zijn kind. En ook dat opvoeden een van de meest uitdagende taken van het leven is. Dat we soms ongewild of onbedoeld allemaal wel eens vast komen te zitten in een cirkeltje of patronen waar we niet blij van worden of geen goed gevoel over hebben. Soms kunnen nieuwe inzichten bepaalde overtuigingen van wat het beste zou zijn voor je kind of voor jezelf in een heel ander licht plaatsen. Dan ontstaat er ruimte voor andere perspectieven. Vandaaruit kun je bewuste keuzes maken over hoe je wilt maar ook kunt kijken naar het gedrag van je kind.

Ik gun ouders en hun kinderen een liefdevolle verbinding, dat het lekker loopt en dat niet alle energie verloren gaat aan strijd en gedoe. Ik gun ook jou als HSP meer zelfcompassie en zelfliefde! Kijk hier voor mijn aanbod.

Het is de investering waard.

Ik gun het je van harte! Jij jezelf ook?

Pijl
Pijl
bottom of page