top of page
Strongwilled

Wat betekent strongwilled?

Strong willed betekent ‘een sterke wil hebben‘. Andere woorden die hiervoor ook gebruikt worden zijn wilskrachtig, vurig of temperamentvol. In hoeverre iemand een sterke wil heeft, varieert van persoon tot persoon. Zowel kinderen als volwassenen kunnen strongwilled zijn. 

Janneke van Olphen heeft hoogsensitiviteit in combinatie met een sterke wil in Nederland onder de aandacht gebracht. Zij onderscheidt 5 kwaliteiten als zij het over strongwilled heeft; 

1 sterke wilskracht

2 sterke behoefte aan autonomie

3 graag dingen zelf willen bepalen

4 grote nieuwsgierigheid en leergierigheid

5 Sterke intrinsieke motivatie 

Nessie de Zitter, schrijfster van het boek vurig opvoeden, voegt hier nog 3 punten aan toe; 

6 Veel energie

7 Veel fantasie

8 sterk 'aanwezig' 

Hieronder nog een lijst van kenmerken van strongwilled die Janneke van Olphen op een rijtje heeft gezet nav van wat zij terughoorde tijdens consulten met ouders; 

Kenmerkend gedrag strong-willed kind

 1. Weet heel duidelijk wat het wel en niet wil.

 2. Wil graag zelf bepalen, heeft een grote behoefte aan autonomie.

 3. Is behoorlijk aanwezig: je kunt moeilijk om hem / haar heen.

 4. Is energiek.

 5. Is erg nieuwsgierig: wil graag nieuwe dingen ontdekken en leren.

 6. Is ondernemend: wil graag nieuwe dingen doen.

 7. Kan zo enorm enthousiast en blij zijn, dat het opvalt.

 8. Zo enthousiast als het kind is over sommige dingen, zo enorm saai kan hij/zij andere dingen vinden.

 9. Bruist van de ideeën.

 10. Weet precies wat moet en hoe iets moet.

 11. Ongeduldig? Dat is zachtjes uitgedrukt!

 12. Kan flink driftig worden en explosief zijn als dingen niet gaan zoals hij/zij wil.

 13. Is slim en gewiekst in het verzinnen van dingen om zijn/haar zin te krijgen.

 14. Wil graag zijn/haar gelijk halen.

 15. Gaat de strijd met je aan.

 16. Is verbaal sterk en is enorm goed in het bedenken van (tegen)argumenten.

 17. Blijft protesteren en rebelleren, ondanks heldere uitleg of duidelijke grenzen.

 18. Kan heel lang volhouden, geeft niet zomaar toe.

 19. Het lijkt wel of het kind er vanuit gaat dat hij/zij het voor het zeggen heeft, niet de ouder.

 20. Verkiest vaak actievere bezigheden (buiten spelen, rennen, springen) boven passievere bezigheden (boekje lezen, knuffelmomenten).

Sterke wilskracht

Om het beeld nog wat te verduidelijken, een stukje uit het boek van Nessie de Zitter;

Zij noemt de strongwilled personen vuurtjes. Dat zal ik vanaf nu ook doen.

Deze kinderen weten wat ze willen en hoe ze het willen; exact zo en niet anders, ze kunnen het haarscherp in 3D zien. Daar zit heel veel power in en overtuiging. Vuurtjes hebben een sterke eigen mening over hoe dingen horen of moeten. Hen op andere gedachten proberen te brengen is een uitdaging waar veel ouders hun tanden al op stuk hebben gebeten. Een vurig kind wordt ook wel eens eigenwijs en eigenzinnig genoemd, omdat het graag gelijk heeft en heel hard zijn best doet om gelijk te krijgen. De sterke wilskracht van vurige kinderen is tegelijkertijd ook een prachtige eigenschap, die ervoor zorgt dat ze heel dicht bij zichzelf kunnen blijven. Uiteraard moeten vuurtjes op een gepaste wijze hun sterke wil leren uiten, maar als ze daarin slagen, kan hun wilskracht een motor zijn om te gaan voor wat ze echt willen en voor hen gelukkig maakt.

sterke behoefte aan autonomie

Vuurtjes hebben een grote behoefte om dingen zelf aan te pakken. Ze willen hun eigen weg kunnen volgen, in hun ritme. Van jongs af aan leren vuurtjes hun ouders al dat ze een eigen persoonlijkheid hebben, een eigen willetje, een eigen plan en daarin liefst zo min mogelijk inmenging hebben. Als ouder moet je een dunne lijn bewandelen tussen je kind voldoende vrijheid geven en de veiligheid bewaken. Het is ook belangrijk om zelf dingen te kunnen kiezen. Ze willen graag betrokken worden bij beslissingen. Maar daar wringt de schoen vaak; er wordt zoveel voor ze besloten.

leerhonger en ontdekkingsdrift

Vuurtjes hebben een grote honger om te leren en te weten. Als een vurig sensitief kind zich vastbijt in een onderwerp, laat het dat niet meer los tot het helemaal uitgespit of van alle kanten bekeken is. Dit kan zich vertalen in het eindeloos vragen stellen, dingen van dichtbij onderzoeken of uit elkaar halen om te weten hoe iets precies werkt. Ik plaats hierbij wel de kanttekening dat deze eigenschap zich helaas niet automatisch vertaalt in enthousiasme over school. De leergierigheid komt immers voornamelijk tot uitdrukking bij onderwerpen die de nieuwsgierigheid van het kind spontaan prikkelen. Dit hangt nauw samen met de 5e kwaliteit, namelijk intrinsieke motivatie. Dit wil zeggen dat je kind iets wil doen omdat het dat zelf wil, en niet omdat jij zegt dat het moet of omdat er een andere externe prikkel aan vastzit, zoals een beloning of dreiging van straf. Je zult al snel merken dat straffen en belonen zeer matig werken bij een vurig sensitief kind en je de inzet altijd zult moeten verhogen. 

Energiek

Zonder dat ze het erom doen, kunnen vuurtjes eruit springen, opvallen. 

De bergen energie die het kind kan hebben, uiten zich niet per se alleen fysiek. Het kan ook om mentale energie gaan. Het ene na het andere idee dient zich aan. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in het lastig inslapen waar veel vurig sensitieve kinderen mee te maken hebben. 

Fantasie noem ik ook wel eens een sterke verbeeldingskracht. In combinatie met hun sterke wilskracht kan dit ervoor zorgen dat vurig sensitiefjes de wildste - voor anderen onrealistische - ideeën ook in realiteit zullen proberen om te zetten. De wereld heeft dat talent nodig; mensen die zich niet laten beperken door 'dat is onmogelijk'. 

Een uitdaging

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, maar wat jullie waarschijnlijk ook in de praktijk zullen ondervinden zijn kinderen met een sterke wilskracht een extra uitdaging als het op opvoeden aankomt. Doordat deze kinderen zoveel behoefte aan autonomie hebben is het voor ouders laveren geblazen tussen het aangeven van grenzen en kaders, en het kind voldoende inspraak geven zodat het zichzelf kan blijven. Het is namelijk ook juist deze sterke wilskracht die zoveel eigenheid en kleur aan jullie kind geeft. Het geeft die extra glans. Je wilt deze wilskracht ook niet breken, juist niet. Maar je wilt ook niet dat je kind over je heen walst en overal een scene schopt. Je kind heeft sterke ideeën en ziet ze ook in beeld voor zich. Het kan ontzettend teleurgesteld of boos zijn en is op jonge leeftijd al aardig thuis in het verdedigen van zijn of haar standpunt. Dit debatteren over van alles en nog wat, kan er best inhakken bij jullie als ouder. En zeker als jullie kind naast vurig ook nog eens gevoelig is word er ook nog meer gevraagd van jullie als ouder om aan te voelen of te zien wat er nu precies op welk moment nodig is. Is dat uitdaging en actie of juist rust en zachtheid? Een ouderconsult hooggevoelig en strongwilled kan hier meer duidelijkheid in geven. Ik help jullie hier graag mee verder. Neem snel contact op! 

SW

Zoveel pit
In je kleine pink
Zoveel felheid
In je donder 

Dat zo'n 
Klein lijf 
Vuur kan 
Spuwen
Vind ik eigenlijk
Een wonder 

Je zoekt naar 
Woorden
Maar je worstelt
Want emoties zijn
Te krachtig 

En ik wil 
Je heus
Wel helpen
Maar mijn god
Wat ben je 
Prachtig 

Je felle ogen
Zijn van een 
Vechter
En ik kan
Alleen maar hopen

Dat je vuur 
Altijd blijft smeulen
Karakter
Kun je
Nergens kopen

-Lentezoet

bottom of page