Autisme spectrum stoornis (ASS)
Autisme spectrum stoornis (ASS) is de verzamelnaam voor alle verschillende soorten autisme. Eerder werd er gebruik gemaakt van verschillende namen zoals Asperger, hoogfunctionerend autisme, klassiek autisme of PDD-NOS.
Bij autisme staat een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen centraal. De hersenen kunnen informatie niet goed verwerken, en dat levert voor de persoon in kwestie problemen op.
Er bestaat geen biomarker voor autisme, zoals een bloed- of dna-test. De diagnose wordt gesteld door een psychiater of een gz-psycholoog aan de hand van een aantal gedragskenmerken.
​
Kenmerken die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn:
-
Problemen op sociaal gebied/minder goed ontwikkelde sociale intuïtie
-
Moeite met (onverwachte) verandering
-
Dingen heel letterlijk nemen
-
Eerlijk en recht door zee
-
Uitstekende detailwaarneming
-
Goed in analyseren
-
Niet graag over koetjes en kalfjes praten
-
Goed in het herkennen van patronen
-
Moeite met het bewaren van overzicht
-
Loyaal
-
Buiten vaste kaders kunnen denken
-
Perfectionistisch
-
(Ogenschijnlijk) geen interesse voor anderen tonen
-
Nauwkeurig
-
Over- of juist ongevoelig voor zintuiglijke prikkels
-
Heel intensief bezig zijn met een beperkt aantal onderwerpen
-
Hyperfocus
-
Talent voor specialisatie
-
Voorkeur voor een op een-contact
-
Tragere informatieverwerking
Het is belangrijk te vermelden dat autisme verschilt van persoon tot persoon. Dit komt doordat de stoornis in informatieverwerking bij iedere persoon met autisme anders is. De levensfase van iemand met autisme speelt daarin ook een rol. De genoemde kenmerken komen in meer of mindere mate voor bij mensen met autisme.
​
Autisme spectrum stoornis (ASS), kan ingrijpende gevolgen kan hebben. Het beïnvloedt in meer of mindere mate kinderen, jongeren en volwassenen in hun dagelijks functioneren; op school, werk, binnen het gezin en sociale relaties.
Autisme kan in verschillende gradaties van ernst voorkomen. Dat heeft te maken met de mate waarin de autisme kenmerken voorkomen bij iemand. Door de diagnose vallen puzzelstukjes vaak ineens op hun plek. Dit kan ook pas op latere leeftijd zijn.
Maar vaak weten mensen ook niet precies wat Autisme nu inhoud en zijn er ook snel vooroordelen gemaakt door een gebrek aan kennis hierover.
Autisme is lastig te begrijpen voor anderen, maar ook voor jezelf. Het kan daarom helpen om meer informatie op te zoeken als je weet dat je kind autisme heeft of dat je erachter gekomen bent dat je zelf ASS hebt. Er zijn verschillende manieren om je kennis over autisme uit te breiden. Door er boeken over te lezen bijvoorbeeld, of door psycho-educatie te krijgen. Hierbij leer je precies wat autisme inhoudt, maaro ook wat dit voor jou kind betekent.
​
Daarnaast is het fijn als jij (of jullie kind) van zichzelf weet waar het goed in is. Je kunt dan beter zoeken naar dingen die bij je passen. Dat geldt ook voor dingen waar je moeite mee hebt. Je kunt dan manieren zoeken om met die moeilijke dingen om te gaan. Heb je bijvoorbeeld veel onrust omdat je niet weet wat er vandaag allemaal gaat gebeuren? Dan helpt het als je leert om een goede planning in je agenda te maken.
​
Ook kan het helpen als jullie of je de mensen om je heen hierover vertelt. Je hoeft niet alles aan iedereen te vertellen natuurlijk. Maar als je in je werk graag dingen op een bepaalde manier doet, is het goed als anderen dat ook weten. Verder kan het fijn zijn om te praten met andere mensen die (een kind met) autisme hebben. Dat kan via de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ook worden er in de buurt vaak autismecafé's georganiseerd.
​
Ik kan jullie als oudercoach psycho-educatie geven en samen met jullie kijken wat autisme precies voor jullie kind betekent. Samen gaan we op zoek naar handvatten voor jullie om hem of haar zo goed mogelijk te begeleiden. Desgewenst kunnen we ook stil staan bij wat deze diagnose voor jullie betekent. Kortom ik kan jullie helpen bij jullie zoektocht naar informatie en met de vraagstukken waar jullie tegenaan lopen. Maak een afspraak. Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten!
​