top of page

3.

Ouderconsult Autisme

Het krijgen, liefhebben en opvoeden van kinderen is een van de grootste gebeurtenissen in je leven. Als betrokken ouder wil je heel graag dat je kind gelukkig is, gewaardeerd en geliefd is. Niets ligt zo gevoelig dan het geluk van je kind, niets komt zo dichtbij als de pijn van je kind. 

- Arienne Klijn -

Je kind heeft de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS).

Voordat jullie hem of haar lieten testen hebben jullie waarschijnlijk al een hele weg afgelegd. Een weg vol zoeken, onzekerheden, vragen en frustraties. Als je kind zich opvallend anders gedraagt dan gemiddeld zoek je als ouder naar verklaringen en oplossingen. Soms volgt er een diagnose naar aanleiding van deze zoektocht. 

Enerzijds kan een label ondanks de impact ervan ook zorgen voor een gevoel van opluchting. Het kan aangeven of verklaren waarom je kind zich anders gedraagt. Het kan daarmee ook ontschuldigend werken. Je kunt het nu beter plaatsen en sommige labels komen ook meteen met gerichte informatie, aanpak en oplossingen voor bepaalde problemen. Dat is fijn!

Aan de andere kant heb je er veel vragen over en wil je er zo snel mogelijk meer over te weten komen.

Wat houdt autisme nu precies in en ook wat betekent dit voor jullie kind en jullie gezin. Omdat elk kind anders is, kunnen we dit tijdens een ouderconsult autisme op maat gaan onderzoeken voor jullie. 

Overprikkeld

Het lukt me niet

Ik kan het niet

Hoe hard ik ook probeer

Elk signaal dat binnenkomt

Ieder geluid doet zeer

Mijn hoofd loopt over

Lijf zit vast

De wereld is teveel 

Laat me even op mezelf

Geef me even stil

- Brievenbus geluk - 

Ik als oudercoach kan jullie psycho-educatie (voorlichting) geven over wat autisme precies inhoudt. Ik denk en kijk met jullie mee en kan jullie adviseren in situaties waar jullie tegenaan lopen. We kunnen terugkerende conflictsituaties of spanningsbronnen tegen het licht houden aan de hand van het model van de innerlijke familie.

Hierdoor wordt voor jullie inzichtelijk gemaakt wat er precies gebeurd tijdens deze situaties. Bij jezelf maar ook bij jullie kind. Deze inzichten zorgen ervoor dat je veel meer begrip kunt opbrengen voor de reacties van jullie kind en ook voor je eigen gevoelens.

Daarnaast kun je door deze inzichten situaties beter inschatten, voorbereiden of verduidelijken waardoor spanningen of uitbarstingen verminderen of zelfs voorkomen kunnen worden.

Als alles harder binnenkomt

De onmacht zich alweer vermomt

In onrust, woede, tegenzin

En alles tegen de haren in

Prikt en ongenadig schuurt

De dag stroef gaat, te lang duurt

Hoe komt jij dan weer tot rust? 

Jouw vlammend vuur opnieuw geblust?

Als alles harder binnenkomt

Een prikkel zich als pijl vermomt

Dan wens ik ons een schild zo groot

Waarachter ik jou in mijn armen sloot

Maar het schild is weg en je laat me niet

En ons rest enkel nog verdriet

Omdat het soms gewoon niet gaat

Hoe bescherm je wat wijd openstaat?

 - lentezoet - 

                                                                 

Inmiddels heb ik 20 jaar ervaring met ASS en het begeleiden van gezinnen en kinderen hoe hiermee om te gaan. Hierdoor heb ik veel informatie en praktische tips voor aanpassingen en hulpmiddelen en ook een goede kennis van de sociale kaart omtrent autisme.

Mocht er meer nodig zijn voor jullie kind, voor jullie of voor eventueel de broertjes of zusjes van jullie kind dan kan ik jullie doorverwijzen naar een passend aanbod in de regio.

Er is ruimte voor het verwerken van de impact van deze diagnose maar ook bekijken we nieuw perspectief. Ik voorzie jullie van kennis en inzichten die jullie helpen de regie terug te krijgen en de harmonie binnen jullie gezin te herstellen.

Beetje bij beetje schrijven wij zo onze familiegeschiedenis, met alle verhalen die erbij horen. Af en toe kijken we even achterom en zien we tevreden wat er allemaal overwonnen is. Voorzichtig sluiten we vrede met de rafelranden die blijven, de moeilijke hobbels, de klippen die we moeten zien te omzeilen. Zo zoeken we samen onze weg. 

                                                                           - Janneke van Bockel -

Maak snel een afspraak, dan kunnen we samen de schouders eronder zetten en zijn jullie zo weer op weg! 

Hart
voelwijzer_0002s_0000_Kleurenvulling-8.png
voelwijzer_0002s_0002_Kleurenvulling-6.png
voelwijzer_0002s_0007_Kleurenvulling-1.png
voelwijzer_0002s_0005_Kleurenvulling-3.png
voelwijzer_0002s_0003_Kleurenvulling-5.png
voelwijzer_0002s_0001_Kleurenvulling-7.png
bottom of page