top of page

2.

Hoogsensitief 
zijn 

​​Als HSP (hoogsensitief persoon) wordt je net wat fijn besnaarder geboren dan gemiddeld. Het zenuwstelsel neemt meer details waar.

Daarnaast worden deze prikkels intensiever en uitgebreider gesorteerd en verwerkt. Dit is zeker een kracht maar tevens kan dit ook als last worden ervaren.

Kracht

Een hoofd dat altijd aanstaat

Een lijf dat alles voelt

Ogen die lezen

Wat jij  zwijgend bedoelt

Leef met en voor een ander

Maar mijn eigen grens voorbij

Het is misschien een kracht

Maar het voelt vooral als last voor mij

- brievenbus geluk - 

De lasten kunnen worden ervaren omdat deze diepere verwerking meer energie kost. Een HSP heeft hierdoor meestal iets langer de tijd nodig om alles te verwerken. Maar tijd is meestal nu net hetgeen waar we niet genoeg van hebben in ons drukke leven. En als er onvoldoende tijd is om alle prikkels te verwerken raakt het emmertje steeds voller.

Als dit gebeurd voel je je niet prettig meer. Je kunt last hebben van vermoeidheid die niet meer bijtrekt of je merkt dat je erg gespannen bent en snel overprikkelt raakt. Je hebt een kort lontje. Of je hebt het gevoel geleefd te worden en niet meer helemaal op te kunnen laden of bijtanken. Dingen waar je gewoonlijk van kon genieten zijn nu meer een opgave geworden.

Vanwege coping, een aangeleerde overlevingsstrategie, leer je als HSP vaak al van jongs af aan om de pijlen vooral naar buiten te richten. Dit gaat bijna automatisch. 

Je voelt vaak veel aan vanuit je omgeving. Je bent hierdoor vooral gericht op de mensen om je heen. Wat hebben andere mensen nodig en hoe kan ik hiervoor zorgen. Maar ook wat word er van mij verwacht? Of hoe kan ik helpen. 

Omdat dit een soort tweede natuur is, kunnen we stellen dat je als HSP eigenlijk al van jongs af aan van buiten naar binnen leeft i.p.v. van binnen naar buiten. Hierdoor zijn veel HSPérs zich niet bewust van wat ze nodig hebben of wat hen nu daadwerkelijk veel energie kost of brengt. 

Ik zit vol met

liefde, 

maar vergeet mij niet

bij te vullen, 

want

op=op

-woordnudist-

Prikkels en informatie van buitenaf komen meestal zonder filter binnen en je bent geneigd daar ook gelijk op te reageren, zonder eerst jou binnenwereld te checken.

Het is juist die binnenwereld die zo ontzettend belangrijk is om op in te tunen. Dit is je kompas. Dé plek waar belangrijke informatie te vinden is over hoe het met je gaat of wat je nodig hebt.

Het is ook  dé plek waar jouw krachten en kwaliteiten liggen. Het is je basis en ook waar je uiteindelijk echt de rust kunt vinden.

Omdat je als HSP de focus vooral naar buiten hebt gehad, weet je vaak niet hoe je dat kunt veranderen. 

Goed nieuws! Als hoogsensitiviteitscoach en ervaringsdeskundige kan ik je hierbij helpen. Binnen mijn praktijk werk ik met de binnenwereld/buitenwereld methode. Dit is een praktische methode waarbij je stap voor stap leert om het verschil goed helder te krijgen over welke prikkels er van buitenaf komen, en welke van binnenuit. Stapje voor stapje ga je ervaren hoe je beter kunt inzoomen op je binnenwereld en daardoor ook steeds makkelijker leert aanvoelen wat je nodig hebt. Meer uit je hoofd en meer in je lijf. Er ontstaat een betere balans tussen hoofd en hart. Hierdoor sta je letterlijk en figuurlijk steviger in je schoenen.

Zodra de primaire focus wordt verplaatst van buiten naar binnen, breng je automatisch een soort beschermlaagje aan waardoor je niet meer zo overspoeld raakt door alle prikkels. 

Je leert steeds makkelijker en sneller aan te voelen wanneer het tijd is om even op te laden. Er ontstaat meer rust en ruimte! Je komt in je kracht en kun de  bijzondere kwaliteiten die je bezit gaan inzetten. Je kunt met meer compassie en liefde naar jezelf kijken en weer genieten. 

Wat je kunt verwachten van onze gesprekken is een warme open sfeer en een gepast portie humor. Ik geef je alle nodige informatie en inzichten over hoogsensitiviteit en wat dit voor jou betekent. Daarnaast krijg je praktische handvatten en oefeningen om mee aan de slag te gaan. Misschien heb je geen idee waar te beginnen? Geen zorgen we gaan stap voor stap in kaart brengen waar je nu staat, waar je heen wil en welke stappen hiervoor nodig zijn. Je hoeft dit niet alleen te doen, ik luister naar je, steun je en denk met je mee. 

Het resultaat van dit alles is dat je beter in je vel komt te zitten en kunt weer gaan léven in plaats van overleven! Ik help je graag bij dit proces! Uit eigen ervaring weet ik wat het je allemaal kan brengen en dit gun ik je van harte!

Gun jij jezelf dit ook? Maak dan snel een afspraak, ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten! 

voelwijzer_0002s_0002_Kleurenvulling-6.png
voelwijzer_0002s_0003_Kleurenvulling-5.png
Heart  _edited.png
voelwijzer_0002s_0001_Kleurenvulling-7.png
bottom of page